Geluid vanuit de Studio: muziek maken leuk?

Met veel plezier treed ik regelmatig op met Coverband The Hits, op allerlei events in Noord-Holland en soms daarbuiten. Een specifieke vraag wordt mij vaak gesteld, de laatste keer door mijn 7-jarige dochter: ”Waarom vind je gitaar spelen zo leuk? Je hebt zere vingers, blaren en speelt honderd keer hetzelfde stukje!” Nou ehhh… goede vraag eigenlijk. Waarom is dat zo leuk?

[door onze gitarist Martijn]

Ik denk dat het vooral te maken heeft met het jezelf iets eigen proberen te maken. Iets waarvan je zelf, en een ander soms ook, vindt dat je er nooit goed genoeg in bent. Dat begint als je voor het eerst een instrument oppakt en enthousiast raakt. Het stopt daarna vervolgens nooit meer! Althans, dat gaat op als je niet voortijdig ten onder gaat aan de verlokkingen van het Rock & Roll-bestaan. In mijn geval valt dat best mee, al deed die 86 koffie die we een keer op de rekening kregen na ons optreden op een fantastisch trouwfeest eventjes anders vermoeden…

Typefoutje - 86 koffie voor de band

Typefoutje van de bediening, 8 koffie in plaats van 86 😉


Maar goed, iedereen die een instrument speelt weet het vast nog wel. De eerste keer dat je er überhaupt een knap geluid uit kreeg en de eerste keer dat er melodie bespeurd kon worden! Magisch moment. In mijn geval: Smoke On The Water op 1 snaar… Niet het allerslechtste nummer om mee te beginnen, toch?

Lol met gelijkgestemden

Wanneer je echt doorkrijgt waarvoor je het doet? Als je een paar jaar opschuift in de tijd en je de lol ontdekt van het spelen met gelijkgestemden en met z’n allen een geluid weet voort te brengen wat op een liedje lijkt. Nog een stap verder: als je dat met z’n allen op een podium doet terwijl er mensen naar je staan te kijken. Dan wordt het helemaal leuk!
                                        

Coverband The Hits - zomerfeest & dorpsfeest in Dirkshorn Noord-Holland

Coverband The Hits – dorpsfeest / Straatfestival in Dirkshorn (Noord-Holland)Achterkamer-virtuozen zijn er ten overvloede maar je hebt een paar van die gekken nodig die op zo’n uitgelichte verhoging gaan staan en anderen ermee willen ‘lastigvallen’. Of: vermaken, al naar gelang je positie in je eigen ontwikkelcurve. Dit besprak ik al eens met een gewaardeerde collega- gitarist: het gaat er niet zozeer om dat je technisch 100% perfect speelt, als je je publiek maar vermaakt!

Gitaris Martijn van Coverband The Hits vertelt over muziek maken

Links: Gitarist Martijn van Coverband The Hits. Naast hem bassist Laurens.

Laten horen wat je te bieden hebt

Maar dan… oppert er iemand om de studio in te gaan om een demo op te nemen. Dat is natuurlijk een prima medium om te zorgen dat geïnteresseerden kunnen horen wat je (professioneel) te bieden hebt – op een makkelijk toegankelijke manier.

Ook bij The Hits kwam dit moment: ‘Tijd voor een demo jongens & dame!’ Zo gezegd zo gedaan. Want o zo makkelijk, onze vaste repetitieruimte is ook voorzien van een uitgebreide studio en bijbehorende opnametechnici. Vol goede moed selecteerden we een aantal nummers om op te nemen, en daar gingen we…

[historische noot: In 2016 nam Coverband The Hits hun eerste demo op. En begin 2019 zijn recordings gemaakt voor de nieuwe Demo-video met diverse nummers uit het huidige repertoire. Binnenkort komt die video hier op deze site te staan!]

‘Topsport voor een muzikant’

Vervolgens kom je er gedurende opnamesessies achter dat het volledig foutloos en met een dosis ‘live-feel’ inspelen van een nummer een vak apart is! Zeker 8 man die op je vingers kijken hoe je een bepaalde partij inspeelt, je eigen oren die blijkbaar alles opeens 10x beter horen, geen luidruchtig publiek waar een eventueel sporadisch slippertje in wegvalt… Topsport voor de muzikant.

Onze eerste opname-avond eindigde diep in de nacht met slaaptekort en koffie-overschot maar gelukkig ook met een mooi eindproduct. En we kregen en krijgen nog steeds goede reacties op wat die eerste demo laat zien/horen 😉

Nieuwe demo: bijna alles live samen ingespeeld

De opname-sessie die we in januari 2019 hadden in dezelfde studio (Jottem te Wormerveer) én aanvullend in de thuisstudio van één van de bandleden, bracht dezelfde gedachte boven: dit is muzikale topsport! 1.500 meter op de vierkante centimeter musiceren.

Frustrerend als een stuk van je partij niet direct lukt maar uiteindelijk toch o zo leerzaam. Samen vrijwel alles live in één take inspelen, een heerlijke uitdaging. Want we willen op een demo klinken zoals we live klinken: iedereen weet zo echt wat hij/zij krijgt als we geboekt worden. Als je dan met elkaar in de ‘Controle Room’ luistert naar hoe alle sporen samenkomen, dan weet je: dit is het, leuker wordt het gewoon niet!

Martijn aan het werk in de studio voor Demo 2019 Coverband The Hits

Martijn (links) aan het werk in de studio voor onze nieuwe Demo 2019

Onze nieuwe demo 2019: check it out!

Binnenkort (a.s.a.p. in maart) staat onze nieuwe demo-video op onze site én social media. Dus check it out op de Repertoire-pagina: via social media kondigen we het aan als het zover is! Maar kom onze sound en hits vooral live beluisteren bij onze optredens. Mag jij zeggen of je verschil hoort.

PS: vond je dit leuk om te lezen?

Op social media delen we vaker artikelen, foto’s en video’s over waar we mee bezig zijn. Even connecten?

Word onze muziekvriend op Facebook | Word onze muziekvriend op Instagram

Lees hier over onze Hoogtepunten in 2018